Tävlingar på Facebook

Tävlingar på facebook

Notera att detta inlägg inte handlar om blufftävlingar – det skriver vi istället om här.

Det absolut effektivaste sättet att få likes till sin facebook-sida verkar vara att anordna lotterier eller ”tävlingar” som många kallar det, och kräva att användarna måste gilla sidan och dela tävlingsinlägget för att kunna vinna.

Men facebook-användare bör vara medvetna om att de oftast inte tävlar på samma villkor. Facebookskolan.se skriver om detta här.

fbskolan_envisas

Egentligen lotteri

När det kommer till att anordna tävlingar verkar många inte känna till vad som gäller eller struntar helt enkelt i det. Är det så att slumpen avgör vem som vinner, är det enligt Lotteriinspektionen ett lotteri oavsett vad man kallar det, och man bryter därmed mot lotterilagen.

lotteri

Läs mer om skillnader mellan lotteri och tävling här.

Avskalad.se har en lång lista över företag som tidigare brutit mot lotterilagen på Facebook.

I många fall kan det också visa sig att en sida bryter mot Facebooks regler, oavsett om det rör sig om ett lotteri eller en tävling. Läs mer om detta längre ned.

Plantagen, som är ett relativt stort företag, lottade i november 2013 ut en bok på sin facebook-sida:

plantagen_sverige plantagen_sverige2

Vår erfarenhet är dock att det är mycket ovanligt att större företag inte har koll på eller följer lotterilagen.

Vissa verkar inte bry sig

En del fortsätter med nya utlottningar även efter att vi eller våra följare har informerat dem.

Nedan fyller vi på med på exempel på företag eller andra sidor som bevisligen struntar i lotterilagen. Bland de mer namnkunniga märks bland annat Mix Megapol samt XXL sport & vildmark, som även om syftet är  gott, fortfarande bryter mot lotterilagen.

 
xxl2
mix_megapoltwinnerwhiteawayfirst_hotelstjarnafyrkantbakasehimmelsby brilliantsmilewildchick smyckendmretro granzlozhotell ullared dimodadealhunter_stockholm ghdsimply_gorgeous bliss_sverigeopen_sun passionforbrandsyajlee maddessmyckenkidsbrandstorese lundmyrtravronden egons_cykelaffarblooming

Några sidor gör bort sig lite mer än andra kan man kanske tycka. Smycken & Väskor påstod sig ha tillstånd att anordna lotterier, medan Celia’s hotade en av våra följare med advokat efter att ha fått helt vanliga frågor om sina lotterier. Wildchick.se har kommenterat här på bloggen men fortsätter ändå med nya utlottningar.

Facebooks regler

UPPDATERING: Facebook har nu gjort om sina regler. Läs mer på Facebookskolan.

Men inte nog med det. Även om man kringgår lotterilagen genom att kräva en prestation av de tävlande, så säger Facebooks villkor att tävlingar som går ut på att t.ex. gilla eller dela inte är tillåtna. Alla tävlingar måste istället ske i en så kallad applikation.

Vi gissar att reglerna finns där för att sidor inte ska få gratisreklam genom att folk delar och att inte användarnas flöden ska översvämmas av delningar.

Facebook verkar dock ännu inte göra mycket även om det finns artiklar om att de har agerat. De kan däremot vara snabba med att ta bort inlägg om man nämner bedragare bakom bluffsidor vid namn (i detta fall personer bakom godisbluffen).

Inte bara på Facebook

Även på andra ställen förekommer det att företag anordnar otillåtna lotterier.

Hemköp skickade i november 2013 ut följande mail till sina kunder:

Just nu genomför vi en enkätundersökning för att förbättra vårt erbjudande till dig som kund på Hemköp. Ditt svar är anonymt. Vi vill ha din personliga uppfattning, det finns inget rätt eller fel. Klicka på länken för att komma till undersökningen. https://hhs.qualtrics.com/*********************

Vi lottar ut 10 presentkort värde 300 kr/styck. För att vara med i utlottningen skriv in din mailadress i enkäten på sid 2, och så blir du kontaktad om du har vunnit.

Din åsikt är värdefull, tack för att du hjälper oss att bli ännu bättre.

Hälsningar Hemköp

hemkop

Senare kom Lotteriinspektionen med följande utlåtande:

Lotteriinspektionen har nu informerat Hemköpskedjan AB om lotterilagens bestämmelser och förutsätter att Hemköpskedjan AB fortsättningsvis kommer att följa lotterilagens bestämmelser. Ärendet avskrivs därmed från vidare handläggning. För det fall det vidare inkommer uppgifter vilka indikerar att Hemköpskedjan AB även fortsättningsvis anordnar lotteri utan tillstånd, kan bedömningen av åtgärd komma att bli en annan än ovan nämnd.

Slutsats

Säga vad man vill om lotterilagen och om Facebooks regler men vi anser att det är självklart att ett seriöst företag följer gällande lagar och regler, oavsett om många andra företag gör fel och att det är liten risk att ”åka dit”. Annars kan man ju börja undra om de bryter mot fler lagar…

Läs mer

5 reaktioner på ”Tävlingar på Facebook

 1. Hej
  Jag är en kund till Motorsweden och vill bara tillägga de har tydligt gått ut med vem som vann deras tävling! Sedan har jag inget att tillägga om att de bryter mot någon LOTTERI lag eller så, gör de de så får de stå kastet själva. Mvh en Motorsweden kund

  Svara
  • Hej emelie!
   Förstår inte riktigt vad du menar. Vilken tävlingskommitté?
   Vi har heller inte påstått att ni inte delar ut några vinster.
   Däremot kan man ju verkligen undra vad det är för företag som sponsrar Nisvet Suljic med tanke på den personens tveksamma rykte.
   Och varför skriver ni ett som det verkar falskt organisationsnummer på er hemsida? 556847-5122 som ni anger är registrerat på G & C Allverkstan AB som verkar inom ” billackering, personaluthyrning, köp och försäljning av bilar. Köp och försäljning av värdepapper, bilverkstad.”

   Svara
   • Hejsan
    556847-5122 är ett korrekt organisationsnummer för oss, anledningen till felaktigt namn, verksamhetsbeskrivning och SNI är på grund av att vi har haft strul med omregistreringen av bolaget hos bolagsverket.

    Vi hoppas att den biten kommer vara löst inom dom närmsta dagarna/veckan och det är korrekt namn, verksamhetsbeskrivning och SNI på företaget.
    Vi har valt att ha med detta redan innan bytet är klart för att visa att vi tar ansvar för folks personuppgifter osv. Därför det står med på både Sekretess villkor och Allmäna villkor.

    Ang. Nisvet så kontaktade han oss med en förfrågan om att sponsra en tävling, hans ”tveksamma” rykte fick vi tyvärr reda på efter ingått samarbete – efter avslutad tävling avslutade vi även vårat samarbete med honom.

 2. WOW, tänk att lilla Celia´s hamnat här :)!!
  Som betalar skatter/avgifter i tid, som är så präktiga och ordningsamma att man nästan kräks och dessutom fick med beröm godkänt av Skatteverket vid kontroll i butiken!
  Lite ”bad ass” finns det tydligen i oss :)! TACK för reklamen! Detta använder vi numera i marknadsföringen.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s