Kända bluffsidor II

Det har länge funnits misstankar mot tre facebook-sidor som anordnar tävlingar där man ska gilla andra sidor. Nu är vi tillräckligt säkra på att tävlingarna på följande sidor är bluff:

Precis som tävlingar på andra bluffsidor går det alltså ut på att bland annat gilla andra sidor för att kunna vinna till exempel iPhones, vilket betyder att personerna bakom bluffsidorna säljer likes.

Falska vinnare

På grund av att man många gånger skrivit att tävlingarna endast är giltiga om de kommer upp i ett visst antal deltagare har relativt få antal vinnare utsetts. Dessa verkar dock antingen inte ens existera, eller så har de en koppling till den som äger sidorna.

vinnare gilladelavinn vinnare gilladelavinn b
vinnare gilladelavinn 3 vinnare gilladelavinn 3 b

Varken Jessika Ale eller Monica Helfors hittas på ratsit.se och det verkar heller inte gå att få kontakt med dem på Facebook.

UPPDATERING: Efter tips kan vi konstatera att ”Jessika Ale” är ett fejkat konto – hon heter egentligen Linda

Spiken i kistan kom när flickvännen Elin Tallbo vann en tävling:

flickvännen
2013-04-17

För övrigt kan som på de andra bluffsidorna personer bli blockerade från sidorna om de nämner att tävlingarna till exempel är olagliga.

Vem eller vilka står bakom?

Först kan vi konstatera att någon eller några förstås tjänar pengar på detta i och med att det krävs att de tävlande gillar andra sidor för att få delta, vilket är just vad dessa sidor eller företag betalar för.

Vi har kontaktat några av företagen man har behövt gilla i tävlingarna och alla utom en* svarade att man köpt tjänsten av köpfacebooklikes.se, KickDriveMedia eller Tobias Gillberg.

Domänerna kickdrivemedia.com och köpfacebooklikes.se ägs båda av honom.

Vi har också tagit del av en mailkonversation från början av mars 2013 där Tobias skriver att likes levereras till kunderna av en Simon Strömberg, och att han står bakom användarnamnet SEOBUCK.

Efter en kort tids sökande verkar vi hitta Simons facebook-profil då vi ser att många av sidorna han gillar har synts i blufftävlingarna:

GrillaJr_likes

Vi finner även att Simon annonserar på 50lappen.se och på seo-forum.se och att han dessutom äger eller har ägt dessa sidor:

UPPDATERING 2013-04-26: Två dagar efter att vi publicerade detta inlägg, skriver användaren seo2buck, som vi förmodar är Simon, ett foruminlägg på wordpress.com där han ber om att få vår blogg nedstängd.

* En av sidorna svarade att det inte var köpfacebooklikes.se utan fblikes.se man hade anlitat vilket är en annan tjänst. Om det stämmer så verkar ju i så fall Simon leverera likes åt inte bara en sajt genom blufftävlingar.

Andra sidor som drivs av Simon Strömberg

Läs mer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s