Om giveaway-sidor

amazon_sverige

Facebook-sidor som påstår sig ge bort mängder av t.ex. mobiltelefoner helt gratis har funnits länge. De utger sig ofta för att representera stora företag som t.ex. Apple och kan skriva att de firar någonting eller har hittat (!) ett stort antal mobiltelefoner på lagret som de nu ger bort helt gratis. Det enda man vanligtvis bara behöver göra är att gilla och dela.

Exempel på såna här sidor kan vara Apple Giveaway eller BMW M5 Giveaway, men den senaste tiden har vi även sett svenska nystartade sidor såsom de numera nedstängda Amazon Sverige och ebay.se.

ebay.se smartphone_storethe_apple_store

Ger bort iPhones för 17 miljoner kronor

I fallet Smartphone Store, som samverkade med de andra sidorna när de fanns och troligtvis drivs av samma person/personer, ger de bort 3 500 iPhone 5. Räknar man med att en iPhone 5 i dag är värd runt 5 000 kr så blir det totala värdet över 17 miljoner kronor. Det här går tyvärr alltså folk på…

Hur kan man veta att det är bluff?

Förstår man inte redan att detta är ren bluff så kan vi förklara.

För det första: Är det verkligen rimligt att tro att ett företag skulle ge bort saker värda mångmiljonbelopp helt gratis?

Varför måste man gilla o dela? Kan det vara för att bluffen snabbt ska spridas vidare? Stora seriösa företag kör heller aldrig gilla-och-dela-kampanjer.

Syftet med dessa sidor är som med de allra flesta bluffsidor på Facebook, att samla ihop likes och sedan på ett eller annat utnyttja det i ekonomisk vinning, vanligen genom att posta reklam till (spamma) alla som gillar sidan eller att sälja den.

Bluffakuten gav en följare ett bra svar på frågan:

bluffakuten_svar

Men ingen skada är väl skedd?

Egentligen inte. Det är först när sidorna skriver att man förutom att gilla och dela även måste klicka på t.ex. en så kallad tinyurl-länk. Dessa kan som många säkert vet gå vartsomhelst.

Hittills har man antingen hamnat här (och det ser väl inte speciellt trovärdigt ut):

utlottning.today

…eller här:

gratis_iphone

…som om du klickar tar dig vidare till, inte helt oväntat, en tävling hos EuroAds:

applepaketet

Här är det som vi kan se nu istället en tävling om ett kontantpris och inte några 3 500 gratis iPhones… Logiskt?

EuroAds finns det en del att läsa om, se t.ex. inlägget på internetsweden.se eller klippet på SVT, men alla som ger ut sina kontaktuppgifter och godkänner villkoren kommer falla offer för tonvis av spam.

Avslutningsvis kan vi ju säga att vi nog har en aning om vem eller vilka som står bakom de här svenska sidorna…

Läs mer

Tecken på att en sida på Facebook är bluff samt länkar till Varför man inte ska dela, klicka eller tro på allt man ser på Facebook hittar ni på Om bluffsidor & blufftävlingar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s