Bluffen Godis Tävlingar

gt_front

UPPDATERING 2014-08-10: Vinn Godis – Godis Tävlingars efterträdare?

Se även här för fler sidor som drivs av Josef Itani

Facebook-sidan Godis Tävlingar skapades den 30 januari 2013. Knappt två veckor senare registrerades även domänen godistavlingar.se, något vi skrev och varnade för här.

UPPDATERING 2013-07-01: Hemsidan nedstängd

Bara under februari skrev vi åtminstone fem ytterligare inlägg om Godis Tävlingar:

Efter vår första varning så fick vi ta emot följande hot:

Hot från dessa personer är dock inget nytt:

godishot1 godishot2 godishotoerkännande

En andra sida har man också: Godistävlingar

Sammanfattning av Godis Tävlingar

  • Samma personer som bakom tidigare bluffar och bedrägerier
  • Har blåst kunder, tävlingsvinnare, bloggare och företag
  • Har på flera sätt uppgett falska uppgifter

Samma personer som bakom tidigare bluffar

Bakom Godis Tävlingar står samma personer som stod bakom godiset.se, webbutiken som blåste många hösten 2012. Se t.ex. Godiset.se – en bluff? på Fairshopping, samt tidiga inlägg på vår facebook-sida (t.ex. det här eller det här).

Mona El-Charqawi äger domänen och Josef Itani (sonen) ansvarar enligt honom själv för åtminstone facebook-sidan. Hans mailadress josefohassan@live.se har använts som betalningsmottagare till Payson på godistavlingar.se vilket vi skrev om här.

Tävling.nu var en annan sida som under 2012 gjorde sken av att lotta ut godis men där vinnarna även då blev utan vinst. tavling.nu tog avstånd från sidan och rekommenderade att man anmälde den.

tävlingnu tävlingnu_josefohassan

Mona El-Charqawi var en riktig turgumma och lyckades vinna hela tre(!) gånger på Tävling.nu:

tavlingnu

Blåser folk på olika sätt

Kunder blir blåsta

Vi har sett flera skriva att de inte har fått sina beställningar men vet inte hur många det rör sig om och om det gäller alla som har beställt. Sen är det ju samtidigt så att folk vanligtvis snabbt blockeras från sidan om de där skriver att de t.ex. inte fått sin beställning.

godisbrevbestallning

gt_en_till_blåst

jane

Vinnare blir blåsta och blockerade

Godis Tävlingar har anordnat mängder med tävlingar på sin facebook-sida. I början hävdade åtminstone två personer att de fått sina vinster varav vi skrev om den ena. Vi låter det vara osagt om detta har gått rätt till men det spelar mindre roll då så många efteråt blivit utan vinst och även blivit blockerade från sidan.

gt vinnare 2

gt_vinnare

andromeda2

gt_vinnare igen

gt_vinnare201401
Januari 2014

I slutet av april 2013 vann en person 100 påsar Ahlgrens Bilar. Dessa levererades dock av Gotterian.se som hade gjort misstaget att inleda ett samarbete med Godis Tävlingar. Se deras svar längre ner.

…eller så är vinnaren en bekant

En annan ”vinnare” vid namn Maria Touma som visade upp sin vinst visade sig sedan vara en bekant till dem.

maria_tuoma
April 2013

Detta uppmärksammade en av våra följare som slängde upp ett gäng bilder som bevisade detta.

Bloggare blir blåsta

http://sophiewiking.nu/?p=604

Företag luras

Minst två företag har gjort misstaget att inleda samarbete med Godis Tävlingar.

Gotterian.se var alltså det företag som stod för vinsten på 100 påsar Ahlgrens Bilar som en person vann, men efteråt ångrade man samarbetet.

gotterian

Hej och tack för informationen, vi har skickat de 100 ahlgrens bilarna direkt till vinnaren, men kan nämna att de försökte få oss att skicka dem till Godistävlingars kontor, men nu hoppas jag att vi inte blir lurade igen/ Magnus

Roligaprylar.se var ett annat.

roligaprylar

UPPDATERING 2014-01-09: Ironiskt nog förekommer i december 2013 reklam för Roliga Prylar på Josefs sajt Roligt Skyltat.

Godisbrev

gratis_godisbrev

Gratis godisbrev var något som 2000 (!) personer skulle få bara de fyllde i en enkät.

Föga förvånande verkar detta ha varit en i raden av bluffar då folk har skrivit och frågat efter sina godisbrev. Däremot såldes säkert alla kontaktuppgifter de fick in vidare.

Godisbrev har man sedan försökt ta betalt för. På hemsidan såg vi även bilder på deras godisbrev och på ”packbordet” som till synes verkar vara en säng (!)

UPPDATERING 2013-08-05: Mycket riktigt – vi ser nu att Josef försöker sälja dessa e-postadresser

Falska uppgifter

För att försöka framstå som trovärdiga har Godis Tävlingar uppgett falska uppgifter i flera avseenden. Förutom att påstå att man är ett företag har man dessutom angett falskt org-nummer och att man har f-skattsedel.

Först ville man man inte uppge sitt org-nummer av ”privata skäl” men lite senare fanns det plötsligt ett org-nummer angett på hemsidan.

gt_orgnr

Org-nummer eller organisationsnummer är ju något som bl.a. företag kan skaffa och efter en snabb sökning på 556815-6123 på Bolagsverkets hemsida konstaterade vi i ett inlägg att det inte finns något sådant org-nummer. Någon dag senare var org-numret på hemsidan plötsligt ändrat till 556815-XXXX…

Hänger ut andra Itanis som ägare

Enligt Josef heter ägaren och grundaren av Godis Tävlingar Josef Sami Itani, är hans storebror och bor i Göteborg.

Här t.ex. kommenterade Godis Tävlingar med signaturen Sami, och bekräftade dessutom att det var han på bilden som vid den tidpunkten låg uppe på hemsidan:

sami

Bilden i större format: http://images.staticjw.com/god/7265/image.jpg

Enligt Ratsit finns det bara en person med detta namn i Sverige. När vi tog kontakt med honom förnekade han både att det är han på bilden och att han heter Sami Itani. Och visst, enligt Ratsit är ju Sami bara ett mellannamn.

Vem är då personen på bilden? Vi tror att vi har hittat honom på Facebook – i Finland. Han heter dock Samir Itani och inte Sami.

samir

Påstår sig vara andra företag

Samtidigt påstod man att företaget bakom Godis Tävlingar heter ”47:ans Godis och Tobak” och ligger i Sävedalen utanför Göteborg.

Att utge sig för att vara andra företag och ange deras org-nummer var något som förekom flera gånger i samband med godiset.se. Ett bra exempel är denna artikel på Aftonbladet.

Falsk signatur

En signatur som använts flitigt är Robert Stenmark men det finns inget som tyder på att någon med det namnet har med Godis Tävlingar att göra. När vi bad ”Robert” att bevisa sin identitet så togs istället kommentaren bort.

Bilder tas från andra sidor

Man har flera gånger tagit bilder från andra bloggar och använt dem i eget syfte.

Till exempel:

Godis Tävlingar har även brutit mot upphovsrätten genom att bland annat vid upprepade tillfällen ha använt en bild man inte har upphovsrätten till.

Läs mer

Lämna en kommentar